יציבות נינוחה
- happyliat
- 11 ביולי 2022
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 2 באוג׳ 2022
יציבות נינוחה היא מאפיין מרכזי וחשוב של כל תנוחת יוגה.
למעשה עצם הנוכחות של איכות מיוחדת זו שמשלבת בין ניגודים , היא מה שהופך מנח כל שהוא להיחשב כתנוחת יוגה.
(זה תואם את דעתי האישית על היעדר כל צורך בידע מוקדם או יכולות וירטואוזיות כדי לתרגל יוגה, להיפך אפילו, כשאני עובדת עם תלמיד שסובל מפרקינסון על המעבר משכיבה לעמידה אנחנו מחפשים בַדרך מקומות קטנים לשהות בהם ביציבות נינוחה).
פטנג'לי מקדיש ב"יוגה סוטרה", שלושה משפטים מתומצתים במיוחד כדי להסביר לנו מהי תנוחת יוגה.
הוא משתמש בצמד המילים המנוגדות:
סטהירה- יציב , חזק, עמיד, איתן, נוקשה
סוקהם- רך, נוח, נינוח, משוחרר, גמיש
כדי שסטהירה לא תהייה נוקשות שבירה וסוקהם לא תהייה רפיסות מתמוטטת, הוא מזמין אותנו לעוצמה שבשילוב ואומר בפסוק 2.46 "סטהירה, סוקהם, אסנם" ובתרגום של אורית סן גופטה "התנוחה- יציבה ונינוחה"
בחוויה שלי, אפשר אפילו לוותר על ו' חיבור בין יציבות לנינוחות - הרצף בינהן הוא מה שמסמל בעיני את התנועה על המנעד וזה גם מה שמחבר אותי להבנה שהתנוחה היא לא משהו סטטי אליו אני שואפת להגיע באופן חד פעמי אלא תהליך פועם, מתמשך שמזין את עצמו כל הזמן באיכויות המדוברות.
כשאני חושבת יציבות נינוחות אני שואפת להתחבר למימדים שונים של גוף, נשימה ותודעה ולא רק על מזרן התרגול בתנוחות מאתגרות אלא גם ביחס לאתגרי החיים, כן אני רוצה להיות יציבה נינוחה גם כשאני חלק מפקק שמזדחל בגלל עבודות בכביש במרחק קילומטר מהביית בשעה לא צפויה וגם כשאני מקבלת עדכון רפואי לא מלבב, לא להתמוטט ולהשבר...לא להתקשח אל מול המציאות .
אז איך זה נראה? או יותר נכון איך זה מרגיש כששתי האיכויות האלה מתקיימות יחד? (בהשראת דברים ששמעתי מ- Dr. Kausthub Desikachar):
במימד הגוף – המשמעות של סטהירה היא חוזק, נוכחות והחזקה ומשמעות הסוקהם היא הרפיה, קלות, פעימתיות, היעדר תשישות, רעד או כאב
במימד הנשימה - המשמעות של סטהירה היא לי איזון בין שאיפה לנשיפה ללא הפרעות או צורך להכניס הרבה אויר בבת אחת, ללא היעתקות של נשימה והמשמעות של סוקהם היא נשימה ברצף , ברוגע ועומק
במימד התודעה – המשמעות של סטהירה היא פוקוס, ריכוז, ערנות, מבט פנימי נוכח ושל סוקהם היא חופש חיוביות, זרימה בלי להיתקע
מאחר ויוגה היא "פעילות גופנית בשדה רוחני" (כפי שאומרת מורתי האהובה ציפי נגב), כשאני רוצה לשהות בתנוחה או להתנהל בתוך מצב חיים אני אזמין את האיכות המיוחדת הזו "סטהירה סוקהם אסנם" כדי לתמוך בי מול האתגר.
יש סיפור שאני מאוד אוהבת מתוך ספר שמביא תרגום וביאורים של סרי סוואמי סטצ'יטאננדה לסוטרות היוגה
והסיפור הוא כזה:
בשיא עונת המונסונים באזור פראי בצפון הודו, על גדות אחד הנהרות הגדולים התקיימה שיחה ערה בין עץ גדול וחזק לבין עשב שוטה, שניהם גדלו וצמחו זה לצד זה
באחד הימים העץ הציץ למטה אל העשב הקטן ואמר לו: "היי אתה יצור קטנטן, למה אתה עומד פה ליידי? אתה לא מתבייש להיות ליידי? תראה כמה אני גדול, גבוה, אפילו פיל לא יוכל להזיז אותי.
אנשים שיעברו פה ייראו את ההבדל ביניינו ויצחקו עלייך, למה שלא תלך פשוט למקום אחר?"
העשב השוטה נעלב, הביט אל העץ ואמר: "אני מצטער אדוני, מה אני יכול לעשות? לא הגעתי לכאן בכוונה, אני יודע שאני לא חזק כמוך, אנא סלח לי על נוכחותי כאן."
"בסדר" השתכנע העץ העצום, רק תזכור את מי אתה ומה מקומך פה".
ביום שלמחרת השיחה, החל לפתע גשם חזק ביותר שיצר שיטפון עצום עד כדי כך שהנהר עצמו הוצף ועלה על שתי גדותיו ,הגשם לא פסק במשך שעות ארוכות עד כדי כך שכל מה שהיה על גדות הנהר הופל כולל העץ הגדול אשר הופל מייד עם הגעת המיים בזרם חזק.
לעומתו העשב השוטה התכופף מטה, הרפה ונתן למיים פשוט לעבור מעליו.
כשהשיטפון הסתיים העשב השוטה התנער, הרים את ראשו ולא ראה את העץ ליידו , הוא תהה היכן העץ הגדול?
באותו רגע העשב השוטה שמע קול מרחוק: "אני פה....הופלתי על ידי המים, הייתי צריך להיות גמיש, רך ורפוי כמוך, עכשיו נשברתי..."
מה שאנחנו צריכים זה את ה- steel , החוזק של המתכת בשילוב של גמישות (לא כמו צינור נחושת של גז למשל שהוא חזק אבל יכול להישבר).
השאיפה היא חוויה של גוף גמיש ונטול מתח כך שיוכל לנוע לכל כיוון שיבחר במימד הפיזי, הריגשי, התודעתי.
תרגול תנוחות יוגה מאפשר לנו להפנים גופנית את הרעיון הזה על מזרן התרגול ומחוץ לו.
מאחלת לנו חודש יולי יציב ונינוח.
ליאת כרמלי
יוגה * תרפיה * נשימה

Komentáre